Tervetuloa katselemaan leipomiskokeilujani! Palautetta ja ideoita otan mieluusti vastaan. Ja muutaman extra-tunnin vuorokauteen ideoiden toteuttamista varten. ;)



keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Rahkapiirakat


Ja taas lisää rahkaa ja pääsiäistä! :) ELikkä rahka-aprikoosipiirakat. Ohje on vuosia sitten Pirkan reseptihausta löydetty rahka-ananaspiirakoiden nimellä, hiukan sitä muokkasin täytteen osalta.

Taikinasta tulee 20 kpl.

Hiivataikinapohja piirakoille:

6dl vehnäj.
2tl kardemummaa
1dl juoksevaa margariinia (sulatin voita saman verran)
2dl maitoa
1dl sokeria
1tl suolaa
1pss kuivahiivaa (laitoin puolikkaan tuorehiivapalan)

TÄyte:

1tlk aprikoosin puolikkaita
1tlk vaniljarahkaa +vajaa tölkki tavallista maustamatonta rahkaa (olisin laittanut 2 maustettua, mutta oli meidän kaupassa vain yksi jäljellä ennen uuden kuorman saapumista...)
1/2dl sokeria
reilu maustemitallinen vaniljaa

Voiteluun 1 muna.
Päälle raesokeria.

Mittaa jauhot ja kardemumma kulhoon ja sekoita vatkaimella joukkoon juokseva margariini. Sekoita sen verran, että jauho ja rasva muuttuvat murumaiseksi seokseksi. Sekoita maito, sokeri ja suola ja lämmitä käyttämästäsi hiivasta riippuen oikean lämpöiseksi. Lisää suola ja vaivaa taikina tasaiseksi jauhotetulla pöydällä ja muotoile se tasaiseksi tangoksi. Jaa taimina 20 osaan ja pyöritä pulliksi. Jaa pullat kahdelle pellille. Peitä pullat leivinliinalla ja kohota lämpimässä melko pitkään, n. 45min. Pullat eivät kohoa kovin suuriksi.
Sekoita täytteen ainekset ja valuta aprikoosit liemestä. Paina juomalasin pohjalla pullaan laaja painanne. Pistele painanne haarukalla, voitele reuna munalla ja ripottele reunalle raesokeria. Lusikoi painanteeseen n. 1-1,5rkl rahkatäytettä ja sen päälle yksi aprikoosin puolikas.
Paista piirakat 225 asteessa uunin keskitasolla n. 10-12 min. Kypsän piirakan tunnistat hyytyneestä täytteestä ja reunan kauniista paistoväristä. Tarjoa hyvin jäähtyneinä.

Alla kuvassa uuniin menoa odottaa pellillinen "kananmunia" keltuaisineen ja valkuaisineen... totuus kuuluu lasten suusta... ;)


2 kommenttia:

  1. Nämä näyttää NIIIN herkullisilta! Jos en olisi pääsiäistä yksin kotona, leipoisin varmasti! :) Onnea uudelle blogille!!!!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ja ne oli tänäkin pääsiäisenä hyviä, meni kyllä nopeasti vatsoihin! :) Ja ainahan noita voi tehdä kevään ja auringon kunniaksi muulloinkin kuin pääsiäisenä... ;)

    VastaaPoista