Tervetuloa katselemaan leipomiskokeilujani! Palautetta ja ideoita otan mieluusti vastaan. Ja muutaman extra-tunnin vuorokauteen ideoiden toteuttamista varten. ;)



lauantai 29. toukokuuta 2010

Kinkkuvoileipäkakku


Kinkkuvoileipäkakkuun sovelsin täytteeksi Kinuskikissan ohjetta, joka oli Kotiliedessä 10 /2010. Käytin leipänä ruispaahtoa ja vehnälesepaahtoa. Kostutus lihaliemellä. Koristeina kinkkurullia, kirsikkatomaattia, persiljaa ja sulatejuusto-perhosia. Kakun päällystin ruohosipulituorejuustolla ja pienet pursotukset maustamattomalla tuorejuustolla. Kahteen väliin laitoin kinkkutäytettä, joka oli kokonaisuudessaa suurin piirtein tämmöinen:

n.300g palvikinkkua
2 maustekurkkua
250g piparjuurituorejuustoa (2 kpl 125g rasiaa)
200g ranskankermaa
2tl sinappia
pari lusikallista kurkkusalaattia
ripaus pippuria

Keskimmäisessä välissä oli ohuelti sekoitus Afrikan paprika -makuista tuorejuustoa ja punaista paprikaa pieninä paloina.


Lohivoileipäkakku 3.


Sama varma ja tuttu lohivoileipäkakkuni, joka täältä blogistakin jo löytyy; toisessa välissä savulohi-täyte ja toisessa muna-täyte. Tällä kertaa näyttää siis tältä. Pinnalla ruohosipulituorejuustoa sekä pienet pursotukset reunoilla maustamatonta tuorejuustoa. :)

Valmistujaiskakku


Kakku lähti valmistujaisten kahvipöytään. Toiveena oli vadelmia täytteeseen ja vaaleanpuna/violettia koristelua. Koristeet on sokerimassaa/marsipaania, pursotukset flora vispiä. Kakun päällä keskellä on marsipaani-sokerimassalevy, joka on kuvioitu muoviliinan avulla. ISO KIITOS liinan lähettäjälle!!

Täytteeksi laitoin Kinuskikissan vadelma-mascarpone-täytettä, mutta vaihdoin siinä Daim-suklaan tilalle sekä sulatettua että rouhittua valkoista suklaata.

Tarkka ohje löytyy täältä: http://www.kinuskikissa.fi/?p=4771


Toivottavasti kakku maistui ja selvisi ehjänä Tampereelle!

Ylösalaisin marjakakku pakastemarjoista

Pakkasessa on vielä viime kesältä pino viinimarjoja. Paljon olen marjoja keitellyt kiisseliksi ja puuroksi, mutta tuntuu, että puna-ja mustaherukat ovat niitä, joita aina vielä kesäkuussa pakastimesta löytyy. Tämä ohje siis oli pakko kokeilla, samalla keveni pakastimesta 2 rasiaa herukoita. Ohje löytyi Iltasanomista (ilta-sanomat plus+ la 8.5.2010). Resepti pitäisi olla näkyvissä myös www.ruokala.net.

200g pehmeää huoneenlämpöistä voita
2,5dl sokeria
4 kananmunaa
3,5dl vehnäj.
2tl leivinj.
0,5dl mantelijauhetta
0,5dl esim. omenamehua tai maitoa
200g sulatettuja marjoja, esim. mustaherukoita, punaherukoita, vadelmia
2rkl siirappia

Kuumenna uuni 180 asteeseen. vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne varovasti vaahtoon. Sekoita joukkoon mehu. Valuta marjoista ylimääräinen neste. Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan (halkaisija n.23cm) pohja leivinpaperilla. Lusikoi marjat vuoan pohjalle. Kaada marjojen päälle vähän siirappia. Lusikoi taikina marjojen päälle. Paista kakkua uunissa n. 50 min. Jäähdytä ja kumoa ylösalaisin tarjoiluastiaan. Tarjoile kastikkeena makeaa kondensoitua maitoa tai esim. kermavaahtoa.

Itse unohdin tuon siirapin laittaa marjojen päälle ennen taikinaa, joten laitoin sitä kakun päälle vasta, kun olin kakun kumonnut. Kakku oli positiivinen kokemus, mustaherukoista lähti tosi kivasti siihen makua, eikä ollut yhtään "kuivan" oloinen vaan sopivasti kostea kakku! :)

Nalle Puh -kakku


Tähän päätyi siis eka marsipaanimaalaukseni. Kakku oli nopeasti tekaistu, joten välin täytteiden kohdalla en hirveästi käyttänyt mielikuvitusta. Kostutus maidolla, pohjat sipaistu limecurdilla. Väliin tein tuorejuusto+floravispi sekoituksen, josta puoleen sekoitin sulatettua tummaa suklaata ja toiseen BlåBandin mango-passionmousse-jauhetta.

Kakku matkasi kevään kunniaksi perhekerholle. Paluu töihin kutsuu ensi syksynä, joten alkaa kerhot olla kerhoiltu tämä kotiäidin osalta. :( Alla vielä kuva kakun kuljettamisesta, heh, sopii ne lastenkuljetuskärryt tähänkin hommaan! :)

torstai 20. toukokuuta 2010

Raparperilotta


Raparperi on päässyt taas omalla pihalla hyvään vauhtiin ja piirakoita odotellessa päätin etsiä netistä reseptin, jonka mukaisen lotan tein monta kertaa viime kesänä! Tässäpä se linkin takana jakoon kaikille muillekin:

http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/reseptit/leivonnaiset_q_/fi_FI/raparperilotta/

Koristelussa voi tosiaan käyttää vaikka tuoreita mansikoita ja pieniä kermapursotuksia, namskis... :)

Lisäsin (23.5.2010) tuohon ylle kuvan, kun arkistosta viime kesäinen kuva tuli eteen. Ja onneksi tuolla yhteishyvän reseptin lopussa on myös hienot kuvat vaiheistakin!

tiistai 18. toukokuuta 2010

Marsipaanimaalaus kakun päälle



Uskaltauduin vihdoin tätäkin kokeilemaan! :) Eli elämäni ensimmäinen marsipaanimaalaus on nyt ja tässä.

Ja yllätyksenä tajusin, että elintarvikevärejä kuluu maalatessa ihan älyttömän vähän, joten tämähän on ihan taloudellistakin hommaa. Hih. Mulla vaan ei ollut tarpeeksi pientä elintarvikepensseliä, joten jouduin tekemään mustat rajaukset elintarviketussilla, mikä teki hiukka liian sotkuista jälkeä mun mielestä. Onko jollain ideaa hyvään tosi ohueen pensseliin??

Torstaiksi pitäisi saada tälle kuvalle kakku alle, joten silloin luultavasti seuraavaa päivitystä... :)

Baileys-juustokakku suklaareunoilla 2.versio


No nyt onnistui hiukka paremmin nuo suklaareunat! :)

Ja tuli sitten myös todettua se, että ei kannata korvata mascarpone-juustoa turkkilaisella jugurtilla tässä kakussa, tuli ihan B-luokan makuinen mascarponeen verrattuna. Mutta kun sitä jugurttia sattui kaapissa valmiina olemaan, niin päätin kokeilla. Lisäsin hiukan tomusokeria makeuttamaan, mutta maku oli mielestäni paljon "mauttomampi" ja "karvainen" verrattuna tuohon viikkoa aikaisemmin tekemääni.

Eli mitä tästä opimmekaa; aina ei kannata ohjetta soveltaa vaan luottaa hyvään ohjeeseen! :) Mutta toisaalta taas ainahan niistä virheistään voi oppia, niin kuin kävi nyt näiden suklaareunojen osalta, jotka ovat jo paljon kauniimmat kuin edellisessä yrityksessä. Jes.


Pinaatti-artisokkapiiras


Pirkka-lehdessä 5/2010 oli erikoisen kuuloinen suolainen piirakan ohje, jota teki mieli testata. Vähän vaihtelua perinteisille lohi-/feta-/kinkku-piirakoille. Ite tykkäsin, tuo vuohenjuusto ja nuo siemenet kun jotenkin on nykyään meikäläisen mieleen niin kovasti. :) Teen ihan varmasti tätä toistekin!

Ohjetta:

1pkt (pakaste) voitaikinaa

Täyte:
1 rasia tuorepinaattia (mulla taisi olla reilu parisataa grammaa käyttämässäni rasiassa)
2 sipulia
1tlk (290g) Pirkka Parhaat artisokan sydämiä
1 rasia (150g) vuohenmaitotuorejuustoa, Chavroux
1dl ruokakermaa
3 kananmunaa
1/2tl suolaa
ripaus mustapippuria

Pinnalle:
n.1/2dl Pirkka salaattisiemensekoitusta

Kauli taikina pyöreähköksi levyksi ja nosta vuokaan. Painele taikina korkealle reunoille ja tue reunat alumiinifoliosuikaleilla (tosin itse oikaisin kiireessä tässä kohtaa, enkä tukenut...). Pistele pohja haarukalla ja esipaista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n.12min.

Valmista täyte esipaistamisen aikana. Hienonna pinaatti ja kuoritut sipulit. Kuullota sipuleita hetki pannulla tilkassa artisokkatölkin öljyä ja lisää pinaatti. Kuullota hetki. Valuta ja halkaise artisokat.

Sekoita kulhossa juusto, kerma, munat ja mausteet. Lisää sipuli ja pinaatti. Kaada seos vuokaan. Asettele pinnalle artisokansydämet leikkauspinta ylöspäin.

Paista piirasta 200-asteisen uunin alimmalla tasolla n.35min, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat saaneet väriä. Koristele piiras siemensekoituksella.

perjantai 14. toukokuuta 2010

TuttiFrutti-täytteinen raitakääretorttu



Tässä yksi keskiviikon me&i-kutsuille valmistamistani tarjottavista. Tähän raitaiseen kääretorttuun sain idean täältä:

http://aatanaarreaitta.blogspot.com/2010/04/raitakaaretorttu.html

Suunnitelmissa mintun ystävänä minulla oli tehdä kääretorttu ruskea-vihreä-sävyisenä ja laittaa minttuinen täyte. Se suunnitelma kuitenkin siirtyi, kun kaapissa oli tuota uutta TuttiFrutti murskaa ja sopivasti myös purkki sitruunarahkaa. Pohjan tein myös puolitoistakertaisena, eli 6 munan kääretorttutaikinan, toisen puolen taikinasta värjäsin kaakaojauheella ja toisen elintarvikevärillä. Tarkoitus oli, että toinen puoli olisi ollut enempi oranssihtava, mutta en sitä tarpeeksi nopeasti orassiksi saanut näillä väreillä...

Täyte kokonaisuudessaan:
1prk Flora vispiä vatkattuna, hiukan sokeria
1prk maustettua sitruuna rahkaa
n.1,5dl TuttiFruttimurskaa

Nuo raidat oli aika haastava tehdä pellille leivinpaperin päälle, sillä siinä piti olla nopea! ;) Ja vaikka yritin nopea ollakin, alkoivat raidat sekoittua/peittyä keskenään, varsinkin reunoilta. Pursotin taikinan kahdessa pakastuspussissa, en tiedä olisiko tyllan ja pursotuspussin käyttö antanut hiukan enempi tukea raitojen tasaisuuteen? No, tältä se uunista ottamisen ja kumoamisen jälkeen kuitenkin näytti:


Ennen täytteen levittämistä käänsin kääretortun siis vielä kertaalleen, jolloin täyte tuli levitettyä siihen rumemmalle puolelle, eli paistaessa päällä olleelle. Kostutin myös hiukan pohjaa maidolla.


Päälle ja reunoille pursottelin hiukka pinkiksi värjättyä flora vispiä ja päälle heittelin vielä tuttifruttia...

Itse kyllä ainaskin tykkäsin, tuo sitruunarahka oli kiva yhdistelmä tuttifrutin hedelmäisen maun kanssa!

Ehkäpä seuraavaksi sitten se minttuinen versio tästä! Keksisikö joku jonkun muun kivan yhdistelmäidean, jossa saisi täytteen ja raitojen värit jotenkin yhteensopimaan??

maanantai 10. toukokuuta 2010

Baileys-juustokakku suklaareunoilla



Itse kakku on toteutettu Kinuskikissan ohjeella (http://www.kinuskikissa.fi/?p=6385). Halusin kuitenkin laittaa pohjaan suklaisempaa vaihtoehtoa kuin kaurakeksi, joten päädyin tavallisiin dominokekseihin keksipohjan teossa. Reunoille piti laittamani ensin suklaavohveleita, mutta halusinkin sitten kokeilla suklaareunuksen tekoa. No, sitten tuli pursotettua liian paksusti suklaata, joten lopputulos on "täysin suklaiset reunat" eikä mikään kaunis suklaaruudukko... No, ens kerralla taas yhtä asiaa viisaampi. ;) Reunojen teko oli kuitenkin työvaiheena paljon paljon helpompi kuin mitä osasin odottaa! Joten suosittelen katsomaan Kinuskikissan hyvät ohjeet:

http://www.kinuskikissa.fi/?p=3074

Päälle kokeilin tehdä ekaa kertaa noita orvokkeja. No, kyllähän ne ehkä vähän niiltä näyttää, jos tietää mitä niiden pitäisi olla. Jatketaan siis harjoituksia siltäkin osalta. Mainiot olivat myöskin niiden tekemiseen löytämäni ohjeet:

http://ebetys.com/blog/1279953/orvokki-ohje/

Nuo suklaakiehkurat tein kakun päälle suklaakoristelugeelillä, josta en kyllä ole vielä koskaan saanut tasaista jälkeä. Tulee jotenkin tosi sökeröä. Täytyy vissiin ostaa pienin mahdollinen koristelutylla, jos alkais noi suklaaspritsauksetkin sitten mennä kohdilleen eikä sinnepäin.

sunnuntai 9. toukokuuta 2010

70-vuotiskakut äitienpäivänä


Tein pyynöstä 2 täytekakkua 70-vuotisjuhlille, joita vietettiin äitienpäivänä. Toiveena oli kukkia päälle ja mansikkainen ja valkosuklainen täyte väliin, muuten vapaat kädet. Ainiin, lisäksi kakussa ei saanut olla ikä näkyvillä. ;)

Yritin tehdä juhlavat, mutta yksinkertaiset, ei siis liikaa pursotusta, mikä mulla on usein "tapana". :) Siihen nähden onnistuivat hyvin, toivottavasti maistuivatkin.


Ja oli muuten elämäni ekat itse tehdyt ruusut tuossa päällä!! Täytyy vielä hiukka jatkaa harjoitusta...


Toisessa kakussa oli hiukan isommat ruusut kuin toisessa, muuten saman oloiset.

Äitienpäiväkakku 2


Tämä kakku lähtee mukanamme omalle äidilleni. Koristelusta vastasivat lapset ja taisi mukana touhuta siskonikin. ;) Kuten kuvasta näkyy, kovin on ihanan keväinen puutarha kukkineen, perhosineen ja matoineen kakun päälle koottu!

Kokosin kakun irtopohjasydänvuokaan. Väleissä on ohuelti vadelmahilloa sekä kerma-rahkaseos, jonka sekaan laitoin daim-rakeita. Kostutus vaniljamaitoa. Pursotukset flora vispiä ja mansikkakermaa.


Koristeet marsipaania ja sokerimassaa sekä koristelugeeliä.


Ja parasta leipomisessa tietenkin on vuoroaan odottavat kerma-astian nuolijat. :)


Äitienpäiväkakku, by mies ja lapset


Tällaisen hurjan herkullisen kakun sain aamulla kahvin kanssa nauttia. Täyttämisen oli lasten mukaan hoitanut iskä (persikkaa ja vadelmahilloa, kostutus persikkamehulla), pursotuksesta vastasi esikoinen ja koristelusta kaikki yhdessä Hyvää oli!! :)

(ja vielä huomioitu äidin lempivärit oranssi, turkoosi, vihreä, ruskea)

Alla vielä iskän nappaama kuva koristelijoista ennen äidin herättämistä.



Nopeat ja helpot vuohenjuustopiiraat



Vuohenjuustoon viimeaikoina hurahtaneena näitä oli ihan pakko kokeilla! Ohje oli jostain Citymarketin lehtisestä. Mukan helppoja ja nopeita tehdä vaikka yllärivieraillekin tai muuten vaan viikonloppuna "aikuisten" iltapalaksi.

Valmiista ruisperunataikinasta kaulitaan ohut levy, josta otetaan pyöreällä muotilla n.6cm halkaisijaltaa olevia ympyröitä. Keskelle laitetaan siivu vuohenjuustoa ja reunat rypytetään. Paistaminen 225 asteessa n.13-15 minuuttia ja tarjoilu lakkahillon kanssa, namskis!


Eikä se lasi punaviiniäkään siihen ole hullumpi idea ottaa kyytipojaksi, heh!

Lohivoileipäkakku 2


Pyynnöstä lohivoikkaria, täytteet samat kuin täällä blogissa jo aiemmin tekemässäni lohivoikkarissa, eli lämminsavulohi- ja munatäyte. Nyt kokeilin ekaa kertaa pursottaa hiukan notkistettua tuorejuustoa myös tuohon päälle reunoja kiertämään. Ens kerralla vois jo uskaltautua tekeen matalat pursotukset reunoille vaikka korityllalla... ;)

TuttiFrutti-tiikeri


Halusin kokeilla tuota uutta TuttiFrutti Crushia perinteiseen tiikerikakkuun, jota olen joskus tehnyt sekä mariannemurskasta että turkinpippurirouheestakin. Laitoin siis siihen "kaako-osaan" taikinasta kaakaojauheen sijasta n.1,5dl tuota tuttifruttimurskaa. Kakun paistoin silikonisessa auringonkukka-vuoassa. Koristelut on tomusokerilla pursotettu ja kukan keskiosassa vielä tomusokerikuorrutteen päällä tuttifruttia.

Kakku oli kovin pirteän erilainen maultaan, mutta tosi makea myös samalla. Toisaalta ei tarvinnut sitten koko kakkua vetäistä kerralla. ;) Lapsetkin tykkäs. Väriltään raita ei kovin erottunut kakun sisällä päätaikinasta, oli hiukan "värikkäämpää" tai tummempaa kuin pohjataikina ja samalla myös hiukan "tahmeampaa", kun karkkihiput olivat sulaneet paiston aikana.

Laitan tarkemman ohjeen tähän vielä myöhemmin...

lauantai 8. toukokuuta 2010

Tulossa...

Kunhan saan tässä su-iltaan mennessä tänne blogiin asti, niin tulossa olisi
  • TuttiFrutti-tiikeri
  • Baileys-juusto-kakku
  • Äitienpäivän täytekakku (ja ehkä toinen, jos joku mulle sellaisen tekee täällä kotijoukoissa...)
  • 2 täytekakkua 70v.-juhliin
  • lohivoileipäkakku
Joten palailen linjoille, kunhan kerkiän! ;)